Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εκατό χρόνια πέρασαν από την χρονιά εκείνη που αναβίωσαν οι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες. Όλοι μας θυμόμαστε το όνομα του Σπύρου Λούη, του κανατά από το Μαρούσι που ξυπόλητος έτρεξε στην κλασική διαδρομή του Μαραθώνα, το 1896 και κατάχτησε την πρώτη θέση κάνοντας το όνομα του συνώνυμο της ταχύτητας. Άλλα ονόματα επίσης που δόξασαν την Ελλάδα είναι του Χρίστου Παπανικολάου, του Παπαγεωργόπουλου, του Γαλακτόπουλου, του Μυγιάκη και τελευταία του Δήμα και της Πατουλίδου.


Όλοι τους μας έκαναν περήφανους που είμαστε Έλληνες, γιατί από την Ελλάδα ξεκίνησε ο κλασικός αθλητισμός και εξαπλώθηκε στον κόσμο.


Αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλοι λαοί στο πέρασμα τόσων αιώνων, δεν διοργάνωναν αγώνες, δεν μπορούσαν όμως να καταλάβουν γιατί να αγωνίζονται για ένα κλαδί ελιάς ή ένα δάφνινο στεφάνι. Για αυτούς αγώνες ήταν οι μονομαχίες  και οι θηριομαχίες στην αρένα (Ρωμαϊκή εποχή) και οι κονταρομαχίες κατά τον μεσαίωνα.

Σε κάθε νέο περισσεύει ή διάθεση για δραστηριότητα, προσπαθώντας να την εξαντλήσει παίζει και παίζοντας ανταγωνίζεται τους συμπαίκτες του θέτοντας στόχους, έτσι μπορούμε να πούμε  τον ορισμό του αθλητισμού.
Αθλητισμός γενικά λέγεται η κάθε είδους ενέργεια και δράση, στην οποία υποβάλλεται το άτομο για την κατάκτηση του "άθλου" (βραβείο) με το οποίο επιβραβεύεται το νικηφόρο αποτέλεσμα μιας ευγενούς αγωνιστικής προσπάθειας.
Προκειμένου τώρα ο αθλητής να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αθλήματος που αγωνίζεται χρειάζεται προετοιμασία, αυτή ή προπαρασκευή λέγεται προπόνηση στην οποία επιδίνεται συνέχεια εκείνος που θέλει να πρωτεύσει να γίνει δηλαδή πρωταθλητής. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να κάμει και υγιεινή ζωή αποφεύγοντας όσα είναι επιβλαβή για τον οργανισμό του τσιγάρα ποτά ξενύχτια και όσα τα συνοδεύουν, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που αθλητές αναμείχθηκαν με ναρκωτικά και άλλες ψυχοβλαβείς δραστηριότητες.
Στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι ολυμπιακοί αγώνες, και γινόντουσαν κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά δεν ήταν οι μόνοι της αρχαιότητας, άλλοι αγώνες ήταν τα Παναθήναια τα Δημήτρια τα Ηράκλεια κ.λ.π.

Στην Ελλάδα  ανασυστάθηκαν οι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες το 1896 και από τότε γίνονται και αυτοί κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά και αυτοί πάλι δεν είναι οι μοναδικοί, άλλοι αγώνες είναι οι Πανευρωπαϊκοί οι Μεσογειακοί οι Βαλκανικοί κ.λ.π.
 Οι αθλητές που θέλουν να διαπρέψουν, πρέπει να υποταγούν στον προπονητή τους και αυτός με την σειρά του στο Σύλλογο του. Στην Ελλάδα ο παλιότερος σύλλογος είναι ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος  που ιδρύθηκε το 1891.
Για πρώτη φορά γυναίκες έλαβαν μέρος σε επίσημους αγώνες  το 1928 στην ολυμπιάδα του Άμστερνταμ.
Τα αθλήματα που αγωνίζονται οι αθλητές σήμερα δεν είναι τα ίδια με εκείνα των αρχαίων, έχουν προστεθεί πολλά, τόσα που να τα ξεχωρίζουμε  σε διάφορες κατηγορίες, κλασικός αθλητισμός στίβος  ενόργανη γυμναστική ομαδικά παιχνίδια κ.λ.π.
Η Ελλάδα από το 1896 δεν ξαναδιοργώνωσε ολυμπιακούς αγώνες, αλλά σε κάθε ολυμπιάδα που γίνεται σε ειδική τελετή δίνει την ολυμπιακή φλόγα που ξεκινά από την αρχαία Ολύμπία και αφού κάνει τον γύρο του κόσμου φτάνει στο τόπο τελέσεως των αγώνων.
Στον αθλητισμό τέλος, γίνεται πράξη ή συμφιλίωση όλων των λαών του κόσμου, και βραβεύεται ο καλύτερος ανεξάρτητα από φυλή και γλώσσα, και είναι λυπηρό γεγονός που ορισμένες φορές προσπάθησαν κάποιοι να πολιτικοποιήσουν την Ολυμπιακή ιδέα. Το Ολυμπιακό πνεύμα από την Ελλάδα ξεκίνησε και εδώ θέλομε να επιστρέψει.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου